Recenze knihy

prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., VŠCHT, Společnost pro výživu, předsedkyně hodnotitelské komise soutěže Česká chuťovka.

V roce 2020 vydala společnost Knedlíky Láznička s. r. o. v nakladatelství Došel karamel s. r. o. knihu autorů Kosiner P., Bednářová K. a Zatloukalová F. Velká knedlíková kuchařka, Veletucet knedlíků v české kuchyni. Podle názvu Velká knedlíková kuchařka by se mohla zdát, že mnoho zajímavých receptur není možné v knize najít. Ale již při prvním otevření jsem byla překvapena, jaké zajímavé recepty kniha obsahuje. Byla jsem překvapena i krásnou grafickou úpravou a skvělými fotografiemi pokrmů, kde již při pouhém pohledu na fotografii dostanete na pokrm chuť.

V knize najdeme recepty na klasické knedlíky, ale i na knedlíky netradiční – bez mouky nebo vegetariánské knedlíky. Můžeme si vybrat z knedlíků k pečeni, ke zvěřině, k různým omáčkám, z knedlíků jako hlavní jídlo i knedlíkům či spíše knedlíčkům nebo nokům do různých polévek. Je zde řada receptů na krajové speciality a knedlíky ze zemí blízkých i dalekých. Nechybějí samozřejmě recepty na knedlíky sladké a ovocné. 

Když se řekne knedlík, představí si většina lidí jako hlavní surovinu k jeho přípravě pšeničnou mouku, housky, případně brambory. V knize ale najdeme recepty na knedlíky z mnoha netradičních surovin např. rýže, dokonce i indiánské, vloček, pšenice špaldy, jáhel, batátů, dokonce i luštěnin (čočky různých barev, hrachu, fazolí), různých druhů zeleniny, ovoce, koření a hub. Jako surovina k přípravě knedlíků jsou použity i sýry.

Pod názvem knedlík si téměř každý představí „nezdravou potravinu“. Po přečtení výše uvedeného výčtu surovin (z nichž řada patří k potravinám doporučovaným ke správné výživě), které nabízí k přípravě knedlíků představovaná kuchařka, vidíme, že i knedlíky mohou být součástí zdravého jídelníčku, zvláště když si jich na talíř nenandáme mnoho.

Kuchařka poslouží nejen začátečníkům naučit se knedlíky připravovat, ale inspiraci v ní najdou i zkušené kuchařky a kuchaři. Knihu vřele doporučuji všem, kteří se chtějí naučit připravovat chutné knedlíky i z netradičních surovin, dokonce i z takových, ze kterých by sotva někoho napadlo knedlíky připravit.

Několik druhů knedlíků z této kuchařky se zúčastnilo již několika ročníků soutěže Česká chuťovka, kde dostaly ocenění, protože všem členům hodnotitelské komise, včetně mne, velmi chutnaly.   

VELKÁ KNEDLÍKOVÁ KUCHAŘKA

Veletucet knedlíků v české kuchyni

Takto přehledně popsané recepty na knedlíky na jednom místě na trhu ještě nebyly!
Knedlíková kuchařka je poklad, který najde využití v každé domácnosti. Oslovuje milovníky dobrého jídla napříč generacemi, kteří se jí budou inspirovat po celé dekády.

Podrobnější informace

699
144 druhů knedliků
288 stran